Thursday, September 27, 2012

PENGALAMAN BERHARGA TAPI SERAM JUGAK KOT=='

Assalamualaikum..
Hello peeps !
How are you guys ?
Dah lama tak update blog ni.
Maaflah ye, terpaksa jadi ulat buku.
hehehe :) 
okay, actually, disebabkan kebosanan meghadap nota-nota yang banyak,
oleh itu, dengan segala hormatnya saya mencemar duli ewahh menaip entry ini ..hehehe..
opsss !! haha.. asif ya ~
ermm.. final exam dah dekat. tapi tak nak lah cakap pasal  final exam ni.
sebenarnya kan, nak cakap pasal haritu..
errr...
kiranya ni pengalaman pertama lah..
seriously , sejak haritu, aku dan roommate aku tidur rapat katil..hahhaha nampak sangat penakut ! 

Okay.. back to the story, hari Ahad haritu, bersamaan 3 September 2012, kitorang punya unit beruniform that is BPC ( stands for Badan Pertolongan Cemas ) buat lawatan ke hospital.
image ini dipetik dari mr gugel..heheh

Nak dijadikan cerita, kitorang melawat jabatan2 kat hopital tu ikut detachment masing2.
And aku ni Detachment 3. Haha roommate aku pun Detachment 3 jugak so aku jalan dengan dia lah.
Okay. lepas tu, setiap detachment pulak diiringi oleh staff hospital tu iaitu aku tak ingat nama dia, tapi tuan ni pemegang jawatan yang tinggi2 jugaklah dalam hospital tu. Panggil dia Tuan Haji.
oh yeahh lupa nak bagitau, kat sana aku tak snap gamba pun, sebab tak dibenarkan.,,..hehe..
ok sambung...

First jabatan yang kitorang melawat tu ialah bahagian kecemasan.. alahh kecemasan lah.. yang terima pesakit tu.. okay tapi aku bukan nak cerita pasal jabatan ni.
but~ next destination is JABATAN FORENSIK !! haha guess what is it ?
hehehe.. okay , kat tempat tu lah baru aku rasa enjoy sikit lawatan tu kalau nak dibandingkAN dengan jabatan lain.. haha ,,tau tak kenapa ??
jengg jengg jenggg....

KITORANG MASUK BILIK MAYAT !!
hahaha.. seriously aku tak expect pun yang kitorang akan ke sini..
haha tapi takpe lah kan, pengalaman tu sangat berharga. sekali seumur hidup mungkin~

haha.. sape2 yang tengah baca ni, jangan takut mehh.. biase2 je cerita ni =='
haha..meh sini nak cerita.. encik itu aku tak tahu nama dia ( tukang bedah tu kot ) , before we entered the bilik mayat itu, dia pun cerita lah pasal kebaikan post-mortem itu, sebab nak cari punca kematian + si pembunuh jika mangsa itu mati akibat dibunuh. dan aku tak nak lah cerita bab ini sebab bukan dalam bidang aku pun pasal ni. haha dah terpesong jauh dah ni.. maaf lah sebab intrO yang panjang berjela..

Okay, kami pun masuk lah bilik tu.. kat tepi tu ade lah peti2 tersebut. then kitorang jalan kat tengah sikit and pakcik tu start lah cerita pasal procedure post-mortem tu and dia tunjuk alat2 yang digunakan. kat situ ade dua katil (katil kot yg tempat letak mayat untuk dibedah siasat).
basah lagi lantai kat situ. and aku berdiri depan sekali sebab nak focus kat apa yang pakcik tu kata..hehe terlebih semangat even agak penakut
lepas tu, pakcik tu tunjuk peti yg macam peti ais kat kedai =='
rupanya itu tempat simpanan mayat2 baby..
bila bukak, nampak la plastik2 kecil, err aku tak tau nak explain camne,lagipun pakcik tu kata tu mayat baby, so kecik je lah..
peti tu ade dua pintu.. satu untuk non muslim and muslim..
and untuk pengetahuan, memang mayat muslim and non muslim diasingkan pun.

lepas tu pakcik tu bawak kitorang pergi bilik lain pulak.. hah ! inilah klimaks nya~
inilah bilik mayat yg tempat simpanan banyak peti2 itu bukan peti harta karun !
lepas tu, pakcik tu pun cerita la bla333 pasal ape ntah, lupa pulak.
and and and !!!! lalalaaa inilah masa yang ditunggu-tunggu,
pakcik tu bukak satu peti yang macam laci itu, lalu meluncur keluarlah satu jasad yang keras sejuk dan tidak bernyawa~
oh my !! aku memang confirm2 lah duduk kat depan pelajar yang excited lah katakan
so memang nampak real lah.. pakcik tu kata, hasil post mortem mendapati yang dia telah dibunuh.. okay identiti dirahsiakan dan sebab2 kematian serta tempat pembunuhan juga aku tak nak tulis kat sini. 
apa yang aku ingat, mata dia terbuka... oh yeahhh

okay, ada sape2 kat sini yang meremang bulu roma ke ? maaf lah ye.. hehe..saje nak kongsikan pengalaman berharga ni.. seriously, sangat berharga ! tak semua orang berpeluang nak dapat pengalaman macam ni..
hahaha by the way, nasib baiklah aku bukan medic student~ pernah berangan nak ambik medic dulu.
hehehe..kalau aku medic student, memang of course lah duduk2 ngan mayat ni perkara biasa...
oh well, Alhamdulillah, rezeki aku bukan ke arah itu..
ermm okay lah, nak sambung study..
haha..maaf ya sebab entry ni panjang sangat.. hehe~

Minta diri dulu ya~ Wish me luck for my final exam.
Doakan aku taw ! 
haha.. baiiii.. Assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment