Wednesday, August 14, 2013

Merungut dan sentap !

Assalamualaikum.
Edisi sentap. Sentap habis lah tadi masa nampak satu post kat facebook. Alhamdulillah ade hikmahnya kenapa aku ternampak post tu. Syukran ya Allah. Memang bersesuaian dengan situasi aku yang tengah serabut fikirkan banyak benda bila dah lepas raya ni. Maklumlah harini baru balik Palam lepas bercuti selama 11 hari untuk raya. Actually, sepatutnya 9 hari. Sadis betul bila hari raya kelima dah start kelas. Tapi Alhamdulillah terima kasih ya Allah sebab kelas kitorang dah berpakat dengan lecturer yang ajar hari Isnin and Selasa untuk extend cuti raya heehee.. Best tu best jugak lah tapi lepas raya ni masing-masing merana lah sikit sebab sem ni pun tinggal lagi sebulan lebih je lagi. Nak kejar kelas ganti lah, test lah, wuwuwuu memang kalut habis lah nanti.

Nak buat macam mana kan, nama pun student. Nak merungut-rungut pun tak boleh sangat lah sebab macam tak ikhlas je nak kejar ilmu tu ..  ye dopp? Okay, sekarang perbetulkan niat balik. Kita belajar sebab nak kejar redha Allah, nak jadi seorang yang berjaya di dunia dan akhirat,insyaAllah.

Ingat lagi tak kat pelajaran Pendidikan Islam masa belajar untuk SPM dulu, yang tajuknya Kehidupan Di Dunia Ibarat Seorang Perantau tu. Dalam hidup kita ni, tidak mungkin tidak,mesti akan ade punya ujian atau cabaran dalam hidup. Sebesar mana pun ujian tu, kita kena lalui dengan tenang dan tabah. Tak percaya ? Allah akan turunkan ujian untuk menguji sejauh mana tahap iman hamba-Nya. So, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Satu lagi,Allah turunkan ujian buat kita ni untuk meningkatkan darjat kita. Oleh itu, tak payah nak merungut sangatlah ye wahai diri sendiri. Ingat janji Allah. Sebab janji Allah itu pasti !

Masa jadi Non-Resident dulu, memang agak stress jugaklah sebab nak pergi kelas kena tunggu bas. And bila balik rumah, tunggu bas lagi. Bas tu pun bukannye setiap 5 minit datang. Kadang-kadang tu tunggu sampai nak dekat 2 jam baru bas datang T_T . Masa tu, stress tak terkata lah. So, nak dijadikan cerita, masa on the way nak pergi kelas, sempat lah text Syonen, mengadu hehee . Then, Syonen reply. 
Betulkan niat tau before masuk kelas. Belajar kerana Allah k. Yang dah lepas tu, tinggal je kat luar kelas.
Serious nak menangis baca mesej dia. Alhamdulillah, terima kasih ya Allah sebab kurniakan aku sahabat yang macam Syonen ni . Uhibbuki fillah :')

Tadi jalan-jalan kat News feed facebook, ternampak ada seorang insan shared gambar ni.





Hah ambik kau ! Sentap kejap 5 saat lepas baca kata-kata dari Iman Syafie ni. Seriously menusuk ke kalbu. Dah dah jangan malas nak belajar ok. Tetiba teringat pulak lirik lagu Remaja by UNIC. Tiada kejayaan yang datang tanpa usaha yang gigih, bersusah-susahlah dahulu bersenang kemudian. Haha sentap sekali lagi. Okay lepas ni ubah mindset, ubah cara berfikir, ubah persepsi, ubah segalanya. Berfikiran positif, insyaAllah hasilnya pun positif.

Okay, ape-ape pun, jangan lupa jugak untuk sentiasa berusaha,then berdoa dan bertawakal kepada Allah. Yang penting, ade usaha ke arah itu . Jangan tak buat ape-ape then berserah je, menunggu bulan jatuh ke riba. Huh yang tu tak jadi lah. haisyyy.. Orait masa untuk mengundur diri, Salam Aidilfitri , maaf atas kekhilafan diri, andai ada yang sila tegur,jangan biarkan diri ini terus-terusan dalam kesesatan :') and jangan lupa puasa 6 tau~

Assalamualaikum...

Sunday, July 14, 2013

Cerita tentang Pemulihan Cara Kerja aka Occupational Therapy



Assalamualaikum. Salam Ramadhan. Alhamdulillah, kita bertemu lagi di bulan yang mulia ini. Hehe.. Tapi entry harini nak cerita sikit pasal course yang aku tengah belajar sekarang ni, iaitu Pemulihan Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy. So, shortform untuk course ni bolehlah disebut sebagai OT. Nanti kalau kerja, dipanggil sebagai Occupational Therapist. Sorry ye nak bagitau awal-awal, entry ni panjang sikit. Okay jom start ! Meh sini nak cerita sikit pasal OT !


 OT ni adalah course dalam bidang Sains Kesihatan. Berbeza dengan Medic ok? Medic itu Perubatan. Nak jelas lagi, kita kena faham tau, yang, doctor bagi treatment kat patient dengan merawat luka etc etc. And OT pulak, kita bagi treatment dengan cara bagi aktiviti kat patient. So kita memang takkan guna lah stethoscope bagai tu. Hehee. And satu lagi, sesiapa yang dapat course ni and maybe course ni bukan dalam pilihan dia, korang jangan lah rasa down and jangan risau k. Course ni sangat best ! 




Serius cakap. Maybe ade yang bercita-cita nak ambik medic, tapi tetiba dapat course ni, korang jangan susah hati. OT memang kerja kat hospital pun. Cuma tugas rawat luka and bagi ubat tu bukan tugas kita. Selalunya doktor akan refer patient kat kita, untuk kita asses and tolong patient tu berfungsi dengan independent. 




Kat Malaysia ni, nak kata OT ni course yang baru pun takde lah baru sangat sebab kat UiTM pun dah lama sebenarnya. Cuma student je yang sikit. Satu lagi berita gembira buat korang yang dapat course ni, kat Malaysia ni peluang kerja untuk OT insyaAllah ada. Dan OT sangat-sangat diperlukan kat Malaysia sebab OT Department kat hospital pun kebanyakannya kat hospital-hospital besar je. insyaAllah, peluang kerja menanti.

Dan, serius cakap. Kalau korang nak sambung Master, memang peluang korang untuk fly lah. Kat Malaysia ni, Master yang ade ( yang aku pernah jumpa lah ) , ade kat UiTM. Tu pun tak ramai lagi. Dan, lecturer-lecturer OT semuanya lepasan university luar negara ok ! Mereka sangat berpengalaman dan sangat berpengetahuan! Dan kita jugak ada lecturer yang memang dari luar negara pun. Madam Smily and Mr Jaya dari India. Nak cakap dengan mereka pun speaking lah ye. Cuma Mr Jaya faham BM sikit-sikit. And satu lagi, Mr Jaya ni sangat-sangat hebat tau. Kalau kat India, orang panggil dia DOCTOR . And beliau sangat-sangat berpengetahuan.

OT memang kerja dengan disable people ~ Orang kurang upaya, kanak-kanak istimewa and orang-orang tua and orang yang lepas accident. Memang itu lah patient kita. Kerja kita adalah untuk memastikan mereka-mereka ini dapat menjalani hidup dengan bebas tanpa bantuan dari orang lain. Kalau ayat dalam final exam, OT help people to be independent with optimum skills. Hah macam gitu lah ceritanya.

So, kita belajar pasal subject Peadiatric untuk belajar pasal kanak-kanak yang disable. Condition, Assessment and Intervention. Hah bende tu lah nanti korang akan belajar. Subject Peds ni serius best, sebab lab dia macam tadika. Ade la mainan kanak-kanak and kolam bola-bola kecik tu. Hehe. Bukan kolam renang k :3

Therapist pulak yang main dalam ball pool ni =_=


Next, kita belajar pasal Psychology manusia. Ye lah, dah nak deal dengan people kan, mesti lah kena tahu pasal psiko-psiko ni. Hehe. And subject yang sangat best ialah Psychiatric. Fuh.. oh ye, lupa nak cakap, OT pun deal degan patient yang ada masalah jiwa. Hehehe. Bersiap sedia lah untuk menghafal condition and macam-macam benda yang sangat-sangat best dalam subject Psychiatric ni.

Kita juga belajar subject Orthopaedic ye. Bukan doctor saja yang belajar subject ni. Tapi, OT tak rawat diorang. OT hanya buat assessment je kat diorang. Asses la diorang punya range of motion, diorang ni boleh gerak sampai mana, tahap sakit kat mana, tu je. Nanti korang akan belajar banyak lagi lah.

Medicalneuro. Subject ni aku tak boleh ulas lanjut sebab tak belajar lagi. Sem depan baru belajar. Tapi pasal otak lah. So bersiap sedia untuk menghafal ye !
Sebelum terlupa, OT jugak yang buat splinting untuk orang yang fracture and cedera. OT jugak buat pressure garment untuk orang-orang yang contohnya luka terbakar, 3rd degree burn. Alaa pressure garment ni macam corset yang orang pakai untuk kurus tu lah. Pakai bende tu kat tempat luka and bagi pressure kat situ, untuk prevent scar and keloids. Sesiapa yang sanggup nak dapat mende tu boleh la tak payah pakai pressure garment tu >.<

 To those yang dapat course ni kat UiTM Puncak Alam, selamat datang ! Dan, selamat mendaki tangga kejayaan aka tangga Batu Cave dari kelas untuk balik kolej. hehe.. Sem lepas kitorang pergi PDK Saujana Utama untuk buat intervention kat patient kanak-kanak untuk subject Paediatric. Serius best ! Rindunya kat mereka >.<


PDK Saujana Utama



Okay lah. Rasanya sampai sini je kot nak cerita. Kalau ade ape-ape nak tanya, dipersilakan. Suka hati lah nak tanya kat facebook ke, twitter ke. insyaAllah, kalau ada masa I'll respond to you guys. Selamat maju jaya. Buat pilihan elok-elok tau ! Jangan lupa istikharah :)

Assalamualaikum...

Thursday, March 07, 2013

PDK dan Food Court

Assalamualaikum..
hehe..
Alhamdulillah.. Assignment untuk Pediatric Intervention dah siap.
Kitorang kena buat video pasal kanak-kanak yang disable ni.
Nasib baik yang ni assignment group.
Dan haritu, kitorang satu kelas pergi PDK kat Shah Alam untuk buat assessment
kat kanak-kanak tu.
Erm, tajuk untuk group kitorang, means conditon for the child is Learning Disabilities.
Nasib baik agak simple la, so kanak2 yang Austism pun dalam kategori ni.
Kanak-kanak Down Syndrome pun sama.
Actually, kitorang dah plan, nak pergi PDK tu untuk 3 kali.
Setiap hari Rabu.
So haritu, untuk pergi buat assessment kali kedua,
ada masalah teknikal yang tak dapat dielakkan.
Kitorang pulak memang dah pergi sana,
baru yang pekerja kat rumah tu cakap, tak boleh sebab ada masalah.
wuwuwuu...
So nak tak nak terpaksa lah kitorang lepak-lepak kat seksyen 2 dulu
sementara tunggu bas UiTM datang ambil pukul 4.30ptg.
hehe.. merasa lah jugak ABC kat food court Seksyen 2 yang famous gila tu :)

 Bayangkan satu kelas ade kat situ.
And kitorang semua pakai baju kelas.
hahaha.. agak kepelikan di situ sebab kat sana semua students UiTM Shah Alam,
tetiba ade sesat segolongan manusia dari Palam.
heeheee..






XOXO,
Atikah

Monday, February 18, 2013

Worried ?

Assalamualaikum..

What are you worried about?
Allah always been by our side. Always.
No doubt. Tawakkal to Him.
Just do your best and let Allah do the rest.
He will.
Allah is The Almighty.
He knows the best for us.
Exactly.

credit : this :)




Love,
Atikah


Wednesday, January 16, 2013

Wordless Wednesday

Assalamualaikum..




  


# image source : Thank you Google :)

Love,
Atikah.



Friday, January 04, 2013

Motivation :')

 
Assalamualaikum...

 What The Days Mean Without Allah?
In the name of Allah,
the most gracious and the most merciful.

Just a short reminder :







No doubt,
a single day without the remembrance of Allah
makes your life completely useless and empty.












Allahu Akbar !! :')



Love,
Atikah.